Bedrijf

Beluga nv is een beleggingsmaatschappij gespecialiseerd in het verwerven en actief beheren van een gediversifieerde aandelenportefeuille met een focus op private equity-investeringen.

Beluga werd opgericht in 1998 als gevolg van de transformatie in een investeringsmaatschappij van HSPL sa ("AciƩries de Haine-Saint-Pierre & Lesquin"), een voormalige Belgische staalgieterij opgericht in 1897.

Beluga is genoteerd op Euronext Brussels (dubbele bevestiging).

Private equity en venture capital

Een private equity fonds investeert in ondernemingen onder de vorm van equity of quasi-equity. Equity (eigen vermogen, kapitaal) is, in tegenstelling tot een bankkrediet, niet gewaarborgd door klassieke garanties (hypotheek of persoonlijke borg). Quasi-equity bestaat typisch uit een obligatielening die kan geconverteerd worden in equity onder bepaalde voorwaarden.

De investering van een private equity fonds gebeurt samen met de entrepreneur, om een onderneming op te starten (seed money) of uit te breiden in een early stage van de onderneming (venture capital). Beluga geeft de voorkeur aan later stage investeringen waarbij de ter beschikking gestelde middelen door de onderneming gebruikt kunnen worden voor expansie, om de bestaande producten en/of diensten verder te ontwikkelen, om overnames te doen, om het werkkapitaal uit te breiden of in het algemeen om de balans te verstevigen. Daarnaast kunnen ook bestaande aandelen overgenomen worden in een MBO of MBI, of bij een uitkoop van familiale aandeelhouders in een opvolgingsregeling.

Tegenover het hoge risico dat een private equity investeerder loopt, wordt een hoger dan gemiddelde return verwacht bij exit van de investering. Rekeninghoudend met haar grootte, neemt Beluga een opportunist en hands-on approach bij het management van de private equity investeringen door het portfolio bedrijf als bestuurder en consultant bij te staan met netwerk, ervaring en advies.